dimecres, 21 de novembre del 2012

Amanida a la pedra

Amanida a la pedra. Estana Agost 1996

L’amanida a la pedra la va introduir en Quim de Travesseres quan anàvem d’excursió a la muntanya. Dins la motxilla no hi podia faltar mai un parell de cebes tendres, tomàquets de l'hort, una llauna de tonyina o sardines i unes olives; en dos pots petits portàvem la sal, la pebre i l’oli. Buscàvem una pedra mes o menys plana amb una lleugera concavitat que impedís que els sucs s’escolessin i començàvem a preparar l’amanida sobre la pedra: trossejàvem els tomàquet i la ceba, li afegíem les sardines o la tonyina i les olives i ho amaníem tot plegat amb contundència.
Amb bocins de pa agafàvem els trossos de tomàquet i ceba i, sucàvem els deliciosos sucs que contenien algun aroma de la pedra que ens feia de plat.
Aquella amanida era com deia en Quim una “gurmendada”.




A Cal LLiuret fem la mateixa amanida de tomàquet però sense la pedra i amb els tomàquets pelats.
És una amanida fresca i deliciosa que ve de gust tot l’any, ara be, a l’estiu els tomàquets son de l’hort de Cal LLiuret: un valor afegit.

Anant cap a l'estany de Setut (muntanya de Lles)
Quim i Jordi: a la vall del riu Madriu (Andorra 2002)