dimarts, 24 de juny del 2014

Els coscolls: de les tarteres a la taula


El coscoll, també anomenat api bord o brúcol  (Molopospermum  peloponnesiacum) es una planta herbàcia  de la familia de les umbelíferes que viu a l'estatge alpí dels pirineus per sobre els 1.500m. El seu hàbitat predilecte cón les tarteres i els indrets pedregosos. Forma una mata molt elegant, amb fulles grans lluents i profundament dividides, amb unes tiges llarges fins a 2 metres buides per dins, a l'extrem de les quals i neixen flors en forma d'umbel.les densament florides. 
Les tiges o peciols dels coscoll són la part comestible de la planta i s'han de recol.lectar abans que les flors s'obrin durant el mes de maig i principis de juny. 



Les tiges s'han de pelar amb molta cura per evitar menjar-nos la capa exterior amargant, s'han de tallar a trossos petits, fer-los una creu en el sentit longitudinal i posar-los en  aigua.  Un cop llestos els amanim amb una mica d'all picat, sal, pebre negre, oli d'oliva i unes gotes de vinagre de Módena i llestos per gaudir d'una exquisida amanida fresca i cruixent.