dimarts, 23 de juliol del 2013

El meu hort Kilòmetre zero

Productes de proximitat?. Productes km 0?.
Be, en aquest blog us vull presentar el meu hort, be, no es ben be el meu hort, però una mica meu si que ho es doncs es l'hort del meu company, en Quim de Travesseres. Ell n'és l'amo i és qui el treballa, jo m'ho miro. Ell el fanga, l'adoba, el llaura, el sembra, el rega, li treu les males herbes, el sulfata si s'escau i finalment recull  els seus fruits. Una feina que deixa l'esquena trencada però l'ànima feliç.


Avui us vull ensenyar el camp de trumfes (patates) que comparteix amb en Josep de cal Janet, "el quadro". D'aquest camp surten les trumfes que jo a Cal LLiuret utilitzo per fer les braves i altres tapes com les trumfes amb 3 formatges, la truita de trumfes amb alls tendres, les sardines escabetxades o el pop a la gallega sobre una base de trumfes,  les trumfes freixides per acompanyar tota mena de carns i un llarg etc.






En Tomàs Tuvieras, és el ruc de casa que ens ajuda en les feines del camp. Es fort i treballador, una mica malcarat a l'hora de posar-li el collar.











La feina de calçar les trumfes que farien manualment dos homes durant tres dies, el ruc en un parell  d'hores ho te llest.
Que vol dir calçar les trumfes?. Doncs es la feina d'apropar o arrambar la terra a les arrels no cobertes i a la tija de les plantes per augmentar la seva productivitat.
Amb la força del ruc i una arada especial aquesta feina es fa en un plis plas.